5 érdekesség a kalciumról

A kalcium az élethez nélkülözhetetlen elem, így nem árt, ha tisztában vagyunk a jellemzőivel.

kalcium tabletta

  1. A kalcium a 20-as rendszámú kémiai elem a periódusos rendszerben. A kalcium vegyjele Ca. A kalcium nem található meg szabad formában a természetben, de lágy, ezüstös-fehér színű alkáliföldfémmé tisztítható.
  2. A kalcium az ötödik leggyakoribb elem a földkéregben, jelenleg az óceánok és a talaj kb. 3%-át alkotja. A naprendszer tömegének 70 milliomod részét teszi ki. A természetes kalcium 6 izotóp keveréke, legnagyobb mennyiségben (97%) a kalcium 40-es izotópja fordul elő.
  3. A D-vitamin nélkülözhetetlen a kalcium emberi szervezetben való felszívódásához. A D-vitamin olyan hormonná alakul át, amely a kalcium felszívódásáért felelős bélfehérjéket állít elő.
  4. A kalcium nélkülözhetetlen az emberek táplálkozásában. A kalcium számos biokémiai reakcióban részt vesz, ilyen például a csontváz felépítése, a sejtek jelátvitele és az izomműködés szabályozása. A legnagyobb mennyiségben megtalálható ásványi anyagaz emberi szervezetben, főleg a csontokban és a fogakban fordul elő. Ha egy átlagos méretű felnőtt szervezetében megtalálható összes kalciumot összeadnánk, az 1 kilogrammot tenne ki.
  5. Bár a kalcium már több ezer éve ismert, az angol Sir Humphrey Davy csak 1808-ban fedezte fel, mint elemet.
Walmark AKTÍV termékek

Walmark AKTÍV