Hogyan szedjünk étrend-kiegészítőket, vitaminokat?

A különböző tápanyagok, hatóanyagok felszívódását, ezáltal a szervezeten belüli hasznosulását számos tényező befolyásolja. Ezek ismerete segíthet abban, hogy táplálékainkat megfelelően megválasztva a testünk igényeinek legmegfelelőbb étrendet állíthassunk össze, valamint a szükség esetén szedett étrend-kiegészítők közül azt, akkor és olyan dózisban vegyük magunkhoz, ami a hasznosításukat leginkább elősegíti.

hogyan-szedju%cc%88nk_k

Mi befolyásolja a vitaminok, ásványi anyagok étrend-kiegészítőkből történő felszívódását?

A, A készítmény jellege, bevétele

  • A kolloidális cseppek a nyelv alól szívódnak fel, így bevételük előtt és után öt percig nem érdemes semmit fogyasztani.
  • A tabletták és kapszulák általában a gyomorban oldódnak fel, azok bevétele főként étkezéssel együtt javasolt, de sokszor befolyásolja ezt a hatóanyag jellege. A legtöbb ásványi anyag és fém savas közegben szívódik fel jobban, ezért érdemes azokat étkezés előtt bevenni, amikor a gyomornak nagyobb a savtartalma.
  • A bélben oldódó kapszulákat nem szabad szopogatni, mivel azok anyaga a nyál hatására feloldódik.
  • Léteznek olyan hatóanyagok, amelyek segítik a vitaminok és ásványi anyagok felszívódását. Ilyen például a fekete borsból (Piper nigrum L) nyert BioPerine, amely étrend-kiegészítőkhöz hozzáadva hozzájárul mind a vízben, mind a zsírban oldódó vitaminok, valamint ásványi anyagok felszívódásához.

B, Az egyéni egészségi állapot

Nem minden készítmény javasolt mindenki számára, előfordulhat például, hogy a termék megfelelő állagát, oldhatóságát, eltarthatóságát biztosító anyagok iránti érzékenység vagy allergia miatt másik terméket kell választani. A táplálékallergiában, -intoleranciában szenvedők számára emiatt különösen fontos a termék címkéjén ellenőrizni, hogy a számukra panaszt okozó összetevő(k) (laktóz, glutén, adalékanyagok, stb.) megtalálható(k)-e a készítményben.

Vese-, máj-, anyagcsere-betegségben szenvedők megfelelő körültekintéssel, orvosi konzultációt követően válasszanak maguknak étrend-kiegészítőt, mivel bizonyos készítmények számukra kifejezetten ellenjavallottak (például a nagy kálium-, nátrium-, foszfortartalmú termékek a veseelégtelenség különböző stádiumaiban, a nagy kalciumtartalmú étrend-kiegészítők kalcium-oxaláttartalmú vesekő esetén, a nagy nátriumtartalmú termékek a májzsugor dekompenzált szakaszában).

C, Az egyes készítmények közötti kölcsönhatás(ok)
Amennyiben valakinek rendszeresen gyógyszert kell szednie, étrend-kiegészítő szedése előtt mindképpen konzultáljon orvosával!

Walmark AKTÍV termékek

Walmark AKTÍV